zonnepanelen-beschermen.jpg

Hoe bescherm ik best mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn in België de laatste tijd een populaire keuze geworden voor mensen die streven naar duurzaamheid en energie-efficiëntie. Terwijl zonnepanelen tal van voordelen hebben, zoals het verlagen van energiekosten en het verminderen van de ecologische voetafdruk is er soms de vraag of deze wel degelijk veilig zijn. Is er een grotere kans op brand door het bezitten van zonnepanelen?

Zonnepanelen en brandrisico’s, enkele feiten

Incidenten die brand veroorzaken met zonnepanelen zijn in België heel zeldzaam, maar ze kunnen voorkomen. De meeste van deze incidenten zijn door foutieve installatie, defecte apparatuur of onvoldoende onderhoud. Het is belangrijk om te weten dat de technologie van zonnepanelen de afgelopen jaren sterk is verbeterd, waardoor de risico’s op brand nog kleiner zijn.

Preventieve maatregelen

  • Kies voor een gecertificeerde installateur: Zorg ervoor dat uw zonnepanelen geïnstalleerd worden door een erkende en gecertificeerde professional. Dit verzekert dat de installatie voldoet aan alle strenge veiligheidsnormen.
  • Regelmatig onderhoud: Laat uw zonnepanelensysteem regelmatig controleren en onderhouden door een professional om ervoor te zorgen dat het systeem correct werkt en om eventuele risico’s vroegtijdig te identificeren.
  • Kwaliteitsproducten: Investeer in zonnepanelen en bijbehorende apparatuur van hoge kwaliteit die voldoen aan de Europese en Belgische veiligheidsnormen.

De Juiste verzekering voor zonnepanelen

In België vallen zonnepanelen onder de dekking van een brandverzekering als ze aan je huis vast gemonteerd zijn. Let wel op bij sommige brandverzekeraars moet je zonnepanelen toevoegen als optie. Laat zeker ook weten aan je verzekeraar dat je zonnepanelen hebt laten installeren. Uw premie kan hierdoor aangepast worden omdat de waarde van je huis zal stijgen na het installeren van zonnepanelen.

Conclusie

Hoewel het risico op brand door zonnepanelen in België laag is, is het belangrijk om geïnformeerd te blijven en preventieve maatregelen te nemen om uw huis en investering te beschermen. Door te kiezen voor kwaliteitsinstallatie, regelmatig onderhoud en de juiste verzekering, kunt u met een gerust hart genieten van de voordelen van uw zonnepanelen. Bespreek uw opties met een professionele verzekeringsmakelaar om ervoor te zorgen dat u volledig beschermd bent tegen alle mogelijke risico’s.

GebrokenSleutelbeen.jpg

Bent u verzekerd bij een ongeval tijdens het thuiswerken?

Tijdens en na corona is telewerken steeds meer de norm geworden. Hierbij komt natuurlijk de vraag kijken hoe het zit met de verzekeringsdekking bij ongevallen thuis tijdens de werkuren. Deze blogpost zal helderheid bieden aan iedereen die van thuis werkt.

De basis: arbeidsongevallenverzekering

In België zijn alle werkgevers wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor hun werknemers. Dit biedt dekking voor ongevallen die gebeuren tijdens en door het uitvoeren van het werk, ongeacht waar ze zich bevinden. Dat betekent dus ook, als u thuiswerkt en een ongeval krijgt tijdens de werkuren of bij het uitvoeren van werkgerelateerde taken, u in principe gedekt bent door de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever.

Wat wordt beschouwd als een werkgerelateerd ongeval?

Het vaststellen van een werkgerelateerd ongeval bij telewerken kan een moeilijke opgave zijn. In principe wordt elk ongeval dat plaatsvindt tijdens de werkuren en in direct verband staat met de uitvoering van uw werk, beschouwd als een werkgerelateerd ongeval. Dit kan heel breed gaan. Van een val tijdens het halen van documenten tot een blessure door langdurig neer te zitten in een niet ergonomische werkhouding.

Grenzen aan de dekking

Hoewel de arbeidsongevallenverzekering dekking biedt voor telewerkers, zijn er enkele beperkingen en voorwaarden waarmee u rekening moet houden:

  • Werkuren en -taken: Het ongeval moet plaatsvinden tijdens de vastgelegde werkuren en bij het uitvoeren van werkgerelateerde taken.
  • Bewijslast: Het kan nodig zijn om aan te tonen dat het ongeval werkgerelateerd was, wat soms lastiger is bij telewerken.
  • Preventie en veiligheid: Werknemers zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving thuis, in lijn met de richtlijnen van hun werkgever.

Tips voor telewerkers en werkgevers

Voor telewerkers is communicatie op voorhand cruciaal, zodat je weet wat er van jou verwacht wordt als je thuis werkt. Deze helderheid helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat je gedekt bent door de arbeidsongevallenverzekering. Daarnaast is het inrichten van een goede werkplek essentieel. Een ergonomische inrichting van je thuiswerkplek kan veelvoorkomende kwalen voorkomen. Mocht je toch een ongeval ervaren tijdens de werkuren thuis, meld dit dan direct aan je werkgever. Ookal twijfel je of het incident wel onder de verzekering valt.

Voor werkgevers ligt de nadruk dan weer op het maken van duidelijke afspraken rond telewerken. Dit begint met het opstellen van richtlijnen en verwachtingen. Dit is inclusief veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat werknemers weten wat van hen verwacht wordt en hoe ze veilig vanuit huis kunnen werken. Het is ook belangrijk om open te zijn over de rechten en plichten die werknemers hebben met betrekken tot arbeidsongevallenverzekering. Bied daarnaast ook ondersteuning bij het inrichten van een ergonomische thuiswerkplek. Dit kan gaan van adviezen bieden tot het aanbieden van materiaal.

Conclusie

Telewerken brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van verzekering en veiligheid. Hoewel de arbeidsongevallenverzekering dekking biedt voor ongevallen tijdens het telewerken, is het essentieel om duidelijke afspraken te maken en preventieve maatregelen te nemen. Zowel werknemers als werkgevers spelen een rol in het waarborgen van een veilige en productieve thuiswerkervaring. Mocht u vragen hebben over uw specifieke situatie of behoefte hebben aan advies, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professionele verzekeringsmakelaar.

photo-1547906250-5bdf142c606d-1-scaled.jpg

Goed weer begint, terug meer motorrijders (veilig) op de weg

Tips voor motorrijders: veilig op weg

Het begint terug beter weer te worden, wat betekent dat veel motorrijders hun geliefde tweewielers tevoorschijn halen na de winterstop. Als verzekeringsmakelaar begrijpen wij het belang van veiligheid op de weg, vooral voor kwetsbare motorrijders. Daarom delen wij graag enkele tips om ervoor te zorgen dat ze veilig op de weg zijn en goed verzekerd voor hun avonturen. Ride safe!

Controleer je motor en uitrusting

Voordat je met de motor de weg op gaat, is het belangrijk om alles grondig te controleren. Controleer of de bandenspanning, remmen, accu, verlichting, ketting en vloeistoffen nog in orde zijn om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert. Om geen enkel van deze technische aspecten te vergeten, kun je altijd het geheugensteuntje BRAVOK raadplegen. Vergeet ook niet om je uitrusting, zoals je helm, handschoenen en speciale motorkleding, grondig te inspecteren op eventuele schade of slijtage. Vervang deze altijd conform de aanbevelingen van de fabrikant; bij helmen wordt bijvoorbeeld geadviseerd ze elke 3 tot 5 jaar te vervangen.

Wees bewust van het weer

Deze maanden kan het weer nogal onvoorspelbaar zijn. Je kunt nog altijd plotseling verrast worden door een regenbui die niet was aangekondigd op de buienradar. Kleed je daarom altijd passend aan en controleer het weer nog eens voordat je op pad gaat. Pas je rijstijl ook aan naargelang het weer. Als er veel regen wordt verwacht, overweeg dan een alternatief vervoersmiddel.

Pas je rijgedrag aan

Na een lange winterstop is het van groot belang om je rijvaardigheid weer op te frissen. Begin rustig en wen eerst weer aan het rijden op tweewielers. Het kan nooit kwaad om je manoevres (traag rijden, achtjes en noodstop) nog eens te oefenen op een privéparking. Houd daarnaast rekening met gladde wegen, vooral in de ochtend wanneer het nog koud kan zijn. Vergeet ook niet dat je altijd genoeg afstand moet houden tot je voorligger, want je remafstand is langer.

Zorg voor een passende verzekering

Een uitgebreide motorverzekering biedt dekking voor schade aan je motor, diefstal en letselschade aan jezelf en derden. Het is daarom van groot belang om de juiste verzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat.

Houd rekening met wettelijke voorschriften

Vergeet niet je aan de wettelijke voorschriften te houden met betrekking tot motorrijden. Controleer de geldende snelheidslimieten, draag altijd de correcte uitrusting en zorg ervoor dat je motor voldoet aan de wettelijke vereisten, zoals een geldige verzekering en de technische vereisten.

En als automobilist: kijk twee keer.

Motorrijders beter beschermen op de weg vereist ook een grotere oplettendheid van automobilisten. Ondanks hun stoere uiterlijk, zijn motorrijders kwetsbaarder dan ze lijken. Achter elke helm schuilt een mens zoals jij en ik, met vrienden en familie.

Ze vallen minder op in het verkeer, waardoor we gemakkelijk vergeten dat ze er zijn. Door hun smalle profiel en het feit dan hun snelheid vaak verkeerd wordt ingeschat, lijkt het wel alsof ze soms uit het niets verschijnen. Daarom is het cruciaal om altijd twee keer te kijken voordat je afslaat, van rijstrook verandert of een andere verkeershandeling uitvoert.

Met deze tips kun je veilig de weg op de komende maanden. Vergeet niet dat veiligheid altijd voorop staat, dus rijd voorzichtig en geniet van je rit! Neem contact met ons op om de juiste verzekering voor jouw behoeften te vinden.

verzekerd-op-skivakantie.jpg

Goed verzekerd op skivakantie

Waarom jezelf verzekeren?

Op skivakantie gaan is een opwindende en avontuurlijke ervaring, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk om uzelf te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals een blessure op de piste, verlies van bagage, of zelfs het annuleren van uw reis. Daarom is het afsluiten van de juiste verzekeringen essentieel om met een gerust hart van uw skivakantie te kunnen genieten.

Welke type verzekeringen heb ik nodig?

Reisbijstandsverzekering

Een reisbijstandsverzekering is een must voor iedereen die op skivakantie gaat. Deze verzekering dekt medische kosten in geval van een ongeluk of ziekte tijdens uw verblijf in het buitenland. Denk aan ski-ongelukken waarbij u letsel oploopt en medische hulp nodig heeft. Met een goede reisbijstandsverzekering bent u verzekerd van snelle en professionele medische zorg, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de kosten.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt u bescherming in het geval dat uw skireis onverwacht moet worden geannuleerd. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals ziekte, een sterfgeval in de familie, of onverwachte veranderingen in uw plannen. Met een annuleringsverzekering krijgt u de kosten van uw reis vergoed, zodat u geen financieel verlies lijdt.

Familiale verzekering

Tijdens uw skivakantie kunt u per ongeluk schade toebrengen aan derden of hun eigendommen. Een familiale verzekering, ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd, dekt de kosten van schadeclaims die tegen u worden ingediend. Dit is vooral belangrijk als u tijdens het skiën per ongeluk iemand anders verwondt of schade veroorzaakt. Met een familiale verzekering bent u beschermd tegen onvoorziene juridische kosten.

Conclusie

Een skivakantie kan een geweldige ervaring zijn, maar het is essentieel om uzelf goed te verzekeren om met een gerust hart te kunnen genieten. Een reisbijstandsverzekering, annuleringsverzekering en familiale verzekering zijn allemaal belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat u optimaal beschermd bent tijdens uw avontuur op de piste. Neem de tijd om de juiste verzekeringen af te sluiten voordat u vertrekt, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw skivakantie.